Oldal kiválasztása

Ma abban szeretnék segíteni, hogy hogyan kell számlázni az időszakonkénti elszámolású ügyleteket, mert nagyon sok hibás számlával találkozunk. Ami egyébként nem csoda, mert elég bonyolultra sikeredett ez a jogszabály. Ha még nem láttad a videót, javaslom, hogy egyszer nézd végig. Ha már csak a tejesítés dátum meghatározásra vagy kíváncsi, az 4:19-nél kezdődik.

Mik azok az időszakonkénti elszámolású ügyletek?

Amit a neve is mond: a felek időszakonként számolnak el egymással, vagy az ellenértéket egy meghatározott időszakra állapítják meg. Termékértékesítés és szolgáltatás nyújtás is lehet. Tipikus esetek:

bérleti díjak

– közüzemi szolgáltatások

– havidíjas vagy átalánydíjas szolgáltatások (könyvelés, jogi szolgáltatás, rendszergazdai szolgáltatás, karbantartási szolgáltatás)

– időszakonkénti jutalék elszámolása

Milyen hibák vannak a számlákon?

– nem sikerül jól meghatározni a teljesítés dátumát a számlán

nem szerepel a számlán sehol a vonatkozási időszak

Három fontos dolog, amit meg kell, hogy érts…

 

1.) Az Áfa törvény szerinti teljesítés dátumról van szó, ami nem feltétlenül egyezik meg a polgári jogi értelemben vett teljestési dátummal, és semmiképp nem a pénzügyi teljesítés.

2.) Ez egy definiált dátum, nem mindig logikus, hogy miért az a dátum a teljesítés dátuma. De ez nem fontos, csak követni kell az Áfa törvény leírásait. Azért van ez így, mert az ilyen ügyleteknél valójában nincs konkrét teljesítési dátum, ezért az Áfa törvény pontosan megmondja, hogy az ő szempontjából mit kell teljesítési dátumnak tekinteni.

3.) Ennek a teljesítési dátumának az Áfában kiemelt szerepe van, mert ehhez kapcsolódik az Áfa fizetés illetve az Áfa levonási jog. Ha elrontod a dátomot, Áfa hiány lehet belőle. Ezért ha hibás számlát kapsz a beszállítódtól, kérlek küldd át neki is ezt a blogbejegyzést, hogy helyesen állíthassa ki legközelebb a számláját.

 

Hogy kezdj neki egy ilyen számla kiállításának?

 

1. LÉPÉS:  számla keltének (=kiállítás dátuma = számla kibocsátás időpontja) beírása

2. LÉPÉS: fizetési határidő (=esedékesség) kiszámolása, beírása

3. LÉPÉS: vonatkozási időszak meghatározása, és beírása a számla tételhez, vagy egy megjegyzés rovatba

4. LÉPÉS: a teljesítés dátumának beazonosítása. Ezt írjuk rá utoljára a számlára.

 

Mi a helyzet az Áfa mentes számlákkal?

 

Az Áfa törvény szabályozza, hogy hogyan kell számlát kiállítani, és ez az Áfa mentesen számlázókra is vonatkozik. Ugyanakkor náluk nincs igazi adókockázata, ha rosszul határozzák meg a tejesítés dátumát.

 

Kapcsolódó jogszabály

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 58.§.

Share This