Oldal kiválasztása

A 2016-ra beadott társasági adóbevallás és iparűzési adóbevallások alapján már most tudjuk, hogy 2018. július 20-ig mennyi adóelőleget kell fizetni. Írd be ezeket az összegeket a cash-flow táblázatodba (vagy a naptáradba) már most, és nem fog meglepetésként érni.

A videó hossza: 2:17.

Társasági adóelőleg

A társasági adóbevallás 06-os lapja tartalmazza az előlegeket. 2017. július 20-án még a 2015-ös adóbevallás alapján fizetjük az előlegeket, utána már a 2016-ra beadott bevallás alapján.

Ha a társasági adód nem volt több, mint 5 millió forint, akkor negyedévente kell fizetni, a negyedévet követő 20-ig. Ötmillió forint felett pedig havonta, 20-ig kell fizetni az előleget. Akiknek az árbevétele a 100 millió forintot meghaladja, ők év végén feltöltésre kötelezettek, ami előleg szempontjából azt jelenti, hogy a január 20-án fizetendő előleget nekik már december 20-ig kell utalniuk!

Helyi iparűzési adó

Az iparűzési adóbevallás alapján itt is tudjuk a fiizetendő előlegeket, melyek 2017. szeptember 15-én és 2018. március 15-én esedékesek majd. Itt fontos, hogy minden önkormányzatnak fizetni kell, ahol a vállalkozásnak telephelye van.

Ténylegesen utalandó adóelőleg

 

A bevallásban látszó adatok a várható adót mutatják, azonban ehhez hozzá kell nézni az adófolyószámla egyenlegét is. Ha túlfizetésed van valahol, akkor lehet, hogy ennél kevesebbet kell utalni. Ezért ez egy előzetes tervezési adat, a ténylegesen fizetendő adóról esedékesség előtt egyeztess a könyvelőddel, mi minden esetben küldünk fizetési értesítőt.

Kapcsolódó jogszabály

Tao. tv. 26. § (10) bekezdés, Art. 1. számú melléklet I./B/2./d) pont, Art 2. számú melléklet II.

Share This